Recreatie

Recreatiepark Landal Miggelenberg

Factor Architecten heeft voor recreatiepark Landal Miggelenberg in Hoederloo nieuwe woningen ontworpen om een deel van de bestaande woningvoorraad te vervangen. Deze 51 nieuwe woningen bestaan uit 8, 10 en 12-persoonsbungalows.

Het bestaande park kenmerkt zich door een redelijk regelmatige structuur van zeer vrij gelegen woningen in het bos. Door de combinatie van bebossing, padenstructuur en hoogteverschillen oogt het park redelijk afwisselend, ondanks de beperkte variatie in sfeer.

Voor de basis van het ontwerp zijn we teruggegaan naar de lange traditie van de Veluwe als recreatielandschap. Al ruim 100 jaar wordt de omgeving van Hoenderloo gebruikt voor recreatie. Eerst alleen door de elite, zoals de familie Kröller-Müller, en later, met de komst van beschermde natuurgebieden, pensions en theehuizen, ook voor de gewone man. In de bouwwerken die horen bij deze traditie zien we veel terugkerende elementen: donker hout en witte accenten, overstekken, veranda’s voor beschutting gecombineerd met uitzicht en voldoende steile pannendaken (vanwege bladval). De meeste van deze bouwwerken zijn eenvoudig van vorm maar toch zeer karakteristiek en hebben in de huidige tijd een romantische uitstraling.

De moderne recreant wil meer dan een eenvoudig huisje in het bos. Geïnspireerd door moderne voorbeelden hebben we een warme uitstraling en traditionele basis combineren met een eigentijdse vormgeving. De woningen zijn op licht en uitzicht gericht. De ervaring van de omgeving vanuit de woning staat centraal, maar in de ervaring van het park als geheel is ook het exterieur van de woningen erg belangrijk.

Belangrijke elementen in het ontwerp zijn grote puien om de bosrijke omgeving naar binnen te halen, strategisch op uitzicht georiënteerde lintramen op ooghoogte en een mooi beschutte buitenruimte. Deze aspecten hebben we in alle woningen meegenomen.

Berck sur Mer

 

Het vakantiepark in de Franse badplaats Berck-sur-Mer bestaat uit  3 delen. Allereerst het bestaande deel dat bestaat uit 23 vakantiewoningen die jaren geleden al gerealiseerd zijn.

Fase 1 van de nieuwbouw bestaat uit 22 vakantiewoningen direct tegenover de bestaande woningen en grenzend aan één van de uitvalswegen van de badplaats. De architectuur van deze woningen refereert aan de eenvoudige duinwoningen die in directe omgeving te vinden zijn. Typische kenmerken daarvan zijn een gevel voorzien van wit pleisterwerk met daarboven een rood pannendak met de nokrichting evenwijdig aan de straat.

Fase 2 van de nieuwbouw bestaat uit 70 vakantiewoningen en appartementen op het braakliggende terrein achter de bestaande woningen. De architectuur van de appartementengebouwen aan de openbare weg heeft dezelfde architectonische referenties als de woningen van Fase 1. Op het binnenterrein van het park wordt een duinachtige sfeer gecreëerd met hoofdzakelijke losse woningen die qua architectuur refereren aan strandpaviljoens. De woningen krijgen zichtbare houtaccenten en in sommige gevallen zelfs een volledig houten gevelbekleding.

Door de dichtheid van de bebouwing aan de doorgaande route hoog te houden ontstaat er een gedeeld open binnenterrein. In dit binnengebied wordt door middel van het herverdelen van de aanwezige grond duinpannen en duinruggen gecreëerd. De ruggen, ingeplant met helmgras dragen bij aan het creëren van privacy voor iedere individuele vakantiewoning.

EPS recreatiewoning De Lotus Groesbeek

De Lotus is een unieke woning van EPS (piepschuim), die is ontstaan uit een combinatie van constructieve eenvoud en modulair bouwen. Haar uiterlijk is tot stand gekomen door het creatief manipuleren van een eenvoudige rechthoek. De woning biedt ruimte aan een woonkamer, keuken, twee slaapkamers en een badkamer. Dit type woning leent zich uitstekend om ook drijvend of zelfvoorzienend uitgevoerd te worden. In Groesbeek staat de Lotus op een drijvend eiland. Het eiland bestaat uit 100% gerecyclede EPS blokken van 50 cm dik die gewikkeld worden in folie en netten.

Bouwen met EPS biedt vele voordelen zoals een laag energieverbruik tijdens de productie en exploitatie, een kleine hoeveelheid grondstof die benodigd is (98% is lucht!), het bestand zijn tegen water en vocht, de hoge isolatiewaarden en het lichtgewicht. Ook het bouwen gaat sneller, omdat veel onderdelen geprefabriceerd uit de fabriek komen. Doordat EPS een goede bescherming biedt en de Lotus aan de buitenkant een coating krijgt, is de levensduur lang en de onderhoudsbehoefte laag. Verder is EPS 100% te recyclen, waardoor het zeer weinig belasting geeft op het milieu.

Voor de stabiliteit van het drijvende eiland is de vloer van beton gemaakt. Het terras om de woning heen is van Platowood, dit is een FSC houtsoort verduurzaamd op een zeer milieuvriendelijke  manier, zonder chemicaliën. Verder komt er rond de woning een groenstrook met aarde en een rietkraag. Binnenshuis is er voor het opladen van USB apparaten een USB-stopcontact beschikbaar. De woning heeft door de 50 cm dikke EPS wanden in combinatie met driedubbel glas een enorm hoge isolatiewaarde. Slechts één kleine verwarming is voldoende om de hele woning te verwarmen. De woning heeft zijn eigen stroomvoorziening door een windmolen en zonnepanelen op het dak in combinatie met accu’s die voor de opslag zorgen.

De watervoorraad wordt geregeld door een schoonwater- en vuilwatertank, genoeg om met vier personen dagelijks te wassen, te koken en te douchen gedurende één week. Een biologisch composttoilet, dat geen water verbruikt, maakt dit plaatje compleet. Met deze voorzieningen is de Lotus volledig zelfredzaam voor een week.

Drijvende woningen Ohe en Laak

Dit project bestaat uit 16 drijvende woningen en 16 amfibische woningen. Vier steigers verbinden elk acht woningen. De eerste vier woningen aan elke steiger zijn gesitueerd op het land. Als het waterniveau stijgt zullen ze gaan drijven. De ander vier, aan de kop van de steiger, zijn permanent drijvend.

De woningen zijn V-vormig gesitueerd om maximaal uitzicht vanuit de woning te creëren. Daarnaast zijn de balkons op de hoeken richting het water gesitueerd. Het drijflichaam bestaat uit een betonnen bak die werkt volgens de wet van Archimedes. Er is gekozen voor een houtconstructieopbouw om het eigen gewicht laag te houden. Tussen de betonnen bak en de opbouw zijn houten kolommen geplaatst met daartussen raampartijen. Om de golfslag te breken is de betonrand 600+ waterniveau gelegd.

De kap is schuin gericht naar de waterzijde en refereert naar zeilen.

Drijvende en amfibische woningen

In Maasbommel aan de recreatieplas De Gouden Ham zijn de eerste amfibische woningen van Nederland te vinden. In totaal kijken 46 woningen twee aan twee uit over het water.

Er zijn twee type woningen in dit project: permanent drijvende woningen die door middel van een betonnen drijflichaam op het water liggen en amfibische woningen die alleen gaan drijven wanneer gemiddeld eens in de twintig jaar het waterniveau extreem stijgt. Deze huizen rusten met een betonnen drijflichaam op een fundament van betonpalen en worden met hoog water verticaal geleid met forse stalen palen. De aansluitingen voor gas, water, riolering en electra zijn flexibel en blijven functioneren bij hoog water. In februari 2011 zijn de amfibische woningen voor het eerst bij hoog water beproefd.

Factor Architecten en Dura Vermeer hebben de vakprijs Water Wonen & Ruimte Award gewonnen met dit project. Deze prijs werd uitgereikt tijdens het Nationaal Water Wonen & Ruimte Congres op 8 september 2010 in Almere. De jury wees in de categorie ‘gerealiseerd’ de Gouden Kust als winnaar aan, mede vanwege de grote iconische waarde van het project.

Resort Maastricht

Bij het ontwerpen van het recreatiepark is zoveel mogelijk rekening gehouden met de bestaande groene context. De bestaande bomen zijn geclusterd tot grotere groepen. Deze clusters zijn het uitgangspunt geweest voor het bepalen van de infrastructuur. De infrastructuur is hierdoor organisch ontstaan. Binnen het plan leidt dit tot variatie in dichtheid, waardoor er een afwisselend park ontstaat.

Het park bestaat uit vier hoofdonderdelen:
Het plein is het hart van het plan. Door horecavoorzieningen wordt dit een gezellige en uitnodigende plek. Het plein refereert naar een klassiek Limburgs plein door o.a. het toepassen van voornamelijk langskappen en door de materiaalkeuzes. Ook in detaillering zal een aantal Limburgse elementen terug komen.

Het hotel is gepositioneerd aan de kop van het plein. Het is een duidelijk herkenbaar oriëntatiepunt van 9 lagen. Bij aankomst op het park is het gebouw direct zichtbaar. Het hotel heeft een robuuste (traditionele) massaopbouw. De gevel wordt uitgevoerd met een meer hedendaagse detaillering.

Aan de andere zijde van het plein is een gebouwcomplex met appartementen vrij in het groen gesitueerd. De massaopbouw refereert naar een traditioneel archetype “kasteelboerderij”. Het complex krijgt een meer hedendaagse vormtaal. Onder dit complex is een parkeergarage gesitueerd.

Het dorp bestaat uit voornamelijk vrij en geschakelde woningen. De infrastructuur heeft een dorps karakter. De wegen lopen niet recht, waardoor elke keer een ander beeld ontstaat. Langs de hoofdweg, met een groene laan liggen de hogere en grotere woningen (2 lagen met kap). Meer naar de buitenkant van het dorp worden de woningen lager (1 laag met kap).

De verschijningsvorm refereert sterk naar een klassiek Limburgs dorp.

 

Recreatiepark Landal Greenparks

Het recreatiepark van Landal in Aelderholt bestaat voornamelijk uit 4 en 6 persoonshuisjes. Er is echter vraag naar grotere woningen. We hebben het park uitgebreid met 30 woningen van verschillende formaten (8,10,12,16 en 24 persoons). Om de grotere woningen niet te massaal te laten ogen zijn deze woning ontworpen als een boeren erf. Het gebouw bestaat uit een stenen hoofdhuis met één of twee houten schuren. Ook het parkeren is geïntegreerd in het erf. De 8 persoons woningen zijn voorzien van een aantal duurzame voorzieningen, zoals o.a. zonnepanelen, zeer hoge RC, een groene knop (als je de woning uitloopt kun je doormiddel van die knop al het licht in 1 keer uit maken), vogelpannen, etc.

Jachthaven De Eemhof

Net over de dijk bij vakantiepark De Eemhof (Center Parcs) te Spakenburg is de bestaande jachthaven uitgebreid met 100 recreatiewoningen, een havenkantoor met ambtswoningen en 1000m2 commerciële ruimte met o.a. een restaurant en wellness. Het bestaat uit vier appartementsgebouwen tot vier lagen en twee torens op de uiteinden met zes verdiepingen. De architectuur is geinspireerd op Port Grimaud aan de Côte d’Azur in Frankrijk. Om de mediterrane uitstraling te creëren zijn de plattegronden, daken en gevels verspringend, wat een aanleiding geeft om de beuken een variërende uitstraling te geven. De afwerking bestaat uit Ecopiedra, drie kleuren metselwerk en stucwerk. Langs de bouwblokken loopt een boulevard die uitkijkt over de nieuwe jachthaven. Omdat het waterniveau kan stijgen staan de appartementen op een terp. Het parkeerterrein is achter het dijkblok gelegen. Tussen de oude en nieuwe jachthaven is een verbinding verkregen door doorkijken te maken.