31 woningen Heelsum

Aan de rand van Dorrestijnplantsoen en grenzend aan een bestaande woonwijk, wordt het woningaanbod in het Gelderse Heelsum uitgebreid met de realisatie van 31 nieuwe sociale huurwoningen. In samenwerking met de aannemer en de landschapsarchitect is gekomen tot een integraal ontwerp met een verassende vormgeving, passend in de omgeving.De bijzondere ligging tussen het plantsoen en de wijk is een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp. De nieuwe buurt is herkenbaar als één geheel tussen de andere wijken en als buurt aan het park.De rijen woningen zijn eenvoudig van vorm en maken één beweging naar het park. Door de positie van de rijen ontstaat een opening aan de parkzijde en vloeit het park de wijk binnen. De bijzondere ligging is tot uitdrukking gebracht door een eigenzinnige toepassing van de traditionele gevelsteen. De overgang van de donkere steen aan de wijkzijde naar de lichte steen aan de parkzijde onderstreept de relatie van de wijk met het park. De wijk krijgt zo een eigentijdse en verassende toucht, een eigen identiteit.

 De buurt heeft een eigen identiteit, maar ook de woningen zelf moeten herkenbaar zijn. Opvallende witte kaders steken uit de gevel en vestigen de aandacht op de woningen. Elke woning profileert zich zo duidelijk in de gevel. De witte kaders geven de gevel plasticiteit en maken de wijk levendig. De grote ramen in de kaders zorgen voor maximale interactie tussen de woningen en de straat. Omdat we de kopgevels ook als voorgevels beschouwen, zijn de kaders en grote ramen ook in de kopgevels te vinden. Het verloop in het metselwerk en de kaders versterken elkaar en de verschillende tinten metselwerk dragen bij aan de eigen identiteit van de woning.