8 Patiowoningen Heesch (CPO)

Patio

De locatie ligt in het centrum van Heesch en wordt grotendeels omsloten door diverse woningen, een oude boerderij, een KPN gebouw en een rij achtertuinen. Voor de ontsluiting van het plan is een nieuwe (doodlopende) straat gemaakt. In het verlengde van de weg wordt een doorsteek gemaakt voor voetgangers en fietsers. Om het straatbeeld rustig te houden wordt het parkeren centraal opgelost in een parkeerkoffer, die aan het zicht wordt onttrokken.

De acht (deels geschakelde) woningen worden uitgevoerd in drie woningtypen. Deze variëren in oppervlak tussen 140m2 BVO en 180m2 BVO. Het doel is om elke woning individueel herkenbaar te maken. Dit is gerealiseerd door een vooruit geschoven hoofdvolume, waarbinnen zich de belangrijkste functies bevinden (entree, woonkamer en keuken). De ondergeschikte functies, zoals garage, berging en het slaapgedeelte liggen in het teruggeschoven gedeelte.

Het dak is in het hoofdvolume verhoogd. Hierdoor ontstaat in de woonkamer een extra ruimtelijke kwaliteit. Tevens zorgt deze lessenaars-kap ervoor dat de woning een verticaal accent heeft. Hierdoor wordt voorkomen dat het project als een ‘platte koek’ ervaren wordt. De gevelindeling van de verschillende woningen is afgestemd op elkaar. Om de plasticiteit van de gevel te verhogen is een spel gespeeld met kozijnen die vlak met het metselwerk liggen (witte kozijnen) en kozijnen die dieper in de gevel liggen (antraciete kozijnen). Het is mogelijk om voor een opbouw te kiezen. De woningen met opbouw zijn duidelijk familie van de woningen zonder opbouw.