Brede school Brakkenstein Nijmegen

De nieuwe brede school Brakkenstein is gesitueerd in het hart van de wijk Brakkenstein te Nijmegen. Het gebouw biedt onderdak aan een 11-klassige school, 2 groepen kinderopvang en buitenschoolse opvang.

Het gebouw bestaat uit 2 herkenbare baksteen delen in 2 lagen waarin de kinderopvang, onder-, midden- en bovenbouw gescheiden van elkaar zijn gesitueerd. Daarbij is het zuidelijke deel teruggeschoven om vrij zicht te houden op het ernaast gelegen monumentale wijkgebouw. De twee gebouwdelen worden van elkaar gescheiden door een transparant en hoger middendeel waarin de algemene functies zijn gesitueerd, zoals gemeenschapsruimte, leeshoek, en het multifunctioneel lokaal (BSO).

De nieuwe brede school wordt uitgevoerd in een fraaie baksteenarchitectuur met prefab betonnen spekbanden en verticaal georiënteerde gevelopeningen die het gebouw doet aansluiten bij de historische lintbebouwing aan de Heyendaalseweg.

Het schoolgebouw is een total engineering project dat wordt uitgevoerd samen met de andere disciplines binnen de IA Groep. Het doel is een integraal en zeer energiezuinig ontwerp te realiseren. Enkele voorbeelden van maatregelen zijn volledig in de architectuur geïntegreerde, decentrale en CO2 gestuurde luchtbehandeling en een dak vol met zonnecellen (80 panelen). Middels een groot duurzaamheids- en energiedisplay in de centrale ruimte worden kinderen, ouders en personeel bewust gemaakt van de duurzame eigenschappen van het gebouw.