Distributiereservoir Vitens Aquaterp

Distributiebedrijf Aquaterp te Lelystad is compleet vernieuwd. Het bestaande gebouw met ondersteunende kantoorfuncties voldeed niet meer aan de eisen. Omdat in het bestaande gebouw veelvuldig asbest is verwerkt was renovatie geen optie.

Factor Architecten heeft in opdracht van Vitens een locatieonderzoek gedaan. Het onderzoek heeft geresulteerd in een drietal concepten op drie verschillende locaties. Aan de hand van het programma van eisen en ervaringen is de omvang van het gebouw bepaald. De drie concepten zijn in een massastudie gepresenteerd. Samen met Vitens is uit deze concepten een specifieke locatie gekozen. Het gekozen ontwerp heeft een duidelijke relatie met de omgeving. Het terrein heeft een groene uitstraling en achter op het terrein ligt een aangeaarde rein waterkelder. Dit thema is doorgezet in de architectuur.

Door het gebouw in drie massa’s te verdelen, kreeg het de maat van de omgeving. Elke massa heeft zijn eigen functie. Aan de achterzijde ligt een garagebox met ondersteunende functies. De massa in het midden is het productiegedeelte. Aan de voorzijde van het gebouw is de blauwe, markante toren geplaatst. Hier zijn de kantoren gesitueerd. De blauwe toren is een knipoog naar de gesloopte blauwe toren van het verleden. De drie massa’s zijn verbonden door een rondomliggend grondlichaam, om zo de groene omgeving te versterken. Door het grondlichaam door te zetten naar de eerste verdieping oogt het gebouw kleinschalig. Het gebouw heeft een betonnen draagconstructie. De toren is voorzien van houtskeletbouw wanden.

Het interieur van Aquaterp is sober en doelmatig. De toepassing van materialen is grotendeels voorgeschreven in standaarden van de opdrachtgever. In de pompenruimte heeft de industrie-uitstraling de overhand. Door toepassing van houtwolcementplaten wordt het geluid gereduceerd. De platen zijn subtiel aan het plafond bevestigd. De kleurstelling van de leidingen, pompen en hydrofoorketels zijn rustig en herkenbaar.

De kantoortoren is aan de buitenzijde afgewerkt met Raficlad. Dit is een composiet plaat en vervaardigd in dezelfde plaats, Lelystad. Het geeft de toren een memorabele uitstraling. De blauwe kleur en de transparantie van het gevelmateriaal zijn een verwijzing naar water. De kantoren zijn sober en functioneel uitgevoerd. De besturingsruimte heeft geen ramen. Om toch daglicht in de ruimte te krijgen is deze voorzien van solartubes.