Dorpscentrum Oud-Loosdrecht

Het centrale element van het plan bestaat uit een nieuw dorpsplein. Verder bestaat het plan uit twee grote bouwblokken met 2000m2 commerciële ruimte, 54 appartementen en parkeerkelder. Aan de waterzijde is ruimte voor een horecapaviljoen en vijf kavels bestemd voor vrijstaande villa’s.
Bij de verkaveling van het gebied, hebben we gekeken naar de bestaande verkaveling van het gebied, die schuin ligt ten opzichte van de dijk. Nu is er langs de dijk een ‘wand’, waardoor het zicht op het schitterende water soms belemmerd wordt. Met dit plan hebben we meer openheid gecreëerd, zodat ‘De Haven van Loosdrecht’ niet alleen een fantastische plek is voor bewoners, maar ook voor de rest van Oud-Loosdrecht en de gemeente Wijdemeren. Het verlaagde plein is multifunctioneel. Hier is ruimte voor een gezellige markt, maar ook een festival kan hier plaatsvinden. In de winter kan het plein onder water worden gezet, zodat er een schaatsbaan ontstaat.

Er worden in totaal 54 luxe appartementen gerealiseerd en toch voelt dit project kleinschalig aan. Dat komt ten eerste doordat de bebouwing in verhouding laag blijft ten opzichte van de open ruimte. Verder hebben we een hedendaagse vertaling gemaakt van de grachtenpanden van vroeger. De appartementen variëren in kleur en verspringen ook nog eens ten opzichte van elkaar. In de ‘grachtenpanden’ is ruimte voor meerdere appartementen. De variëteit in woningtypes is groot. Er zijn woningen met een oppervlakte van ca. 60 m2, maar er zijn er ook bij, die de royale afmeting van ca. 180 m2 hebben. Wat ook niet geheel onbelangrijk is: alle appartementen hebben een riante zonnige buitenruimte in de vorm van een balkon, loggia of een heerlijk dakterras. Stuk voor stuk zijn ze zo gepositioneerd dat er een hoge mate van privacy ontstaat. Dat is wel zo fijn als je midden in een levendige haven woont. Aan de waterzijde van het plan behoudt het dorp haar kleinschalige karakter door de vrije kavels.