EPS recreatiewoning De Lotus Groesbeek

De Lotus is een unieke woning van EPS (piepschuim), die is ontstaan uit een combinatie van constructieve eenvoud en modulair bouwen. Haar uiterlijk is tot stand gekomen door het creatief manipuleren van een eenvoudige rechthoek. De woning biedt ruimte aan een woonkamer, keuken, twee slaapkamers en een badkamer. Dit type woning leent zich uitstekend om ook drijvend of zelfvoorzienend uitgevoerd te worden. In Groesbeek staat de Lotus op een drijvend eiland. Het eiland bestaat uit 100% gerecyclede EPS blokken van 50 cm dik die gewikkeld worden in folie en netten.

Bouwen met EPS biedt vele voordelen zoals een laag energieverbruik tijdens de productie en exploitatie, een kleine hoeveelheid grondstof die benodigd is (98% is lucht!), het bestand zijn tegen water en vocht, de hoge isolatiewaarden en het lichtgewicht. Ook het bouwen gaat sneller, omdat veel onderdelen geprefabriceerd uit de fabriek komen. Doordat EPS een goede bescherming biedt en de Lotus aan de buitenkant een coating krijgt, is de levensduur lang en de onderhoudsbehoefte laag. Verder is EPS 100% te recyclen, waardoor het zeer weinig belasting geeft op het milieu.

Voor de stabiliteit van het drijvende eiland is de vloer van beton gemaakt. Het terras om de woning heen is van Platowood, dit is een FSC houtsoort verduurzaamd op een zeer milieuvriendelijke  manier, zonder chemicaliën. Verder komt er rond de woning een groenstrook met aarde en een rietkraag. Binnenshuis is er voor het opladen van USB apparaten een USB-stopcontact beschikbaar. De woning heeft door de 50 cm dikke EPS wanden in combinatie met driedubbel glas een enorm hoge isolatiewaarde. Slechts één kleine verwarming is voldoende om de hele woning te verwarmen. De woning heeft zijn eigen stroomvoorziening door een windmolen en zonnepanelen op het dak in combinatie met accu’s die voor de opslag zorgen.

De watervoorraad wordt geregeld door een schoonwater- en vuilwatertank, genoeg om met vier personen dagelijks te wassen, te koken en te douchen gedurende één week. Een biologisch composttoilet, dat geen water verbruikt, maakt dit plaatje compleet. Met deze voorzieningen is de Lotus volledig zelfredzaam voor een week.