Integraal Kindcentrum De Kubus Druten

In het centrum van Druten ligt Integraal Kindcentrum De Kubus. Dit gebouw is het eerste integrale kindcentrum van Gelderland. Een integraal kindcentrum gaat een stap verder dan een brede school. Een brede school voorziet in verschillende voorzieningen voor kinderen, terwijl een integraal kindcentrum streeft naar het gezamenlijk werken aan dezelfde doelen en in hetzelfde klimaat. Het project is uitgevoerd als total engineering opdracht, samen met de andere disciplines binnen IA Groep (installaties en constructies).

Op de plek van de vroegere midden- en onderbouwlocatie heeft Factor een ontwerp gemaakt voor een 24-klassige school met kinderdagopvang, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. Het gebouw ligt als een paviljoen in een parkachtige omgeving. Het alzijdige gebouw beweegt mee met belangrijke begrenzingen van het terrein zoals de straat voor de school en de perceelgrens achter de school, waardoor het zich voegt in zijn omgeving. De verschillende ramen zijn in een speelse compositie over de gevel verdeeld. Op plekken waar het gebouw zich opent (zoals bij de speellokalen) is gekozen voor een veelkleurige gevelbekleding die de school de identiteit van een basisschool geeft zonder te sterk te contrasteren bij zijn natuurlijke omgeving. De school is in kleinschalige eenheden opgeknipt, elk met eigen werkplekken buiten het lokaal. De kinderdagopvang en peuterspeelzaal hebben een eigen herkenbare plek in het gebouw. Er is tevens een muziekschool gevestigd en diverse verenigingen maken gebruik van het gebouw.

Om de school heen is een natuurspeelplaats aangelegd die samen met een landschapsarchitect is ontworpen. Zo is bijvoorbeeld de uitkomende bouwgrond opnieuw gebruikt voor speelheuvels op het schoolplein, gerooide bomen op het terrein zijn hergebruikt als speeltoestellen en het dakterras van de school wordt gebruikt als kweektuin. Binnen dit energiezuinige gebouw is een luchtkwaliteit gerealiseerd die voldoet aan ‘Frisse Scholen’ klasse B (goed). Het gebouw wordt verwarmd met een lage temperatuursysteem op basis van vloerverwarming (milieuvriendelijk, duurzaam, zeer comfortabel en astma-vriendelijk). Op het dak zijn PV-cellen geplaatst. In het interieur is zoveel mogelijk gekozen voor onderhoudsvrije afwerkingen (bijv. toepassen van hard kunststof lambrisering) en in het robuuste en onderhoudsarme exterieur zijn o.a. aluminium kozijnen toegepast om de beheerskosten te beperken. Ook dit draagt bij aan de duurzame kwaliteit van het gebouw.