Zuiveringsstation Hooge Boom – Oasen

Hooge Boom

Oasen vernieuwt haar zuiveringsstation de Hooge Boom in Kamerik de komende jaren omdat de installatie aan het eind van de technische en economische levensduur is. IA Groep en Factor Architecten ontwikkelde op de locatie de overstromingsrobuuste winputten en heeft nu opdracht om een voorontwerp en PvE (programma van eisen) te maken voor een complete herstructurering van het zuiveringsstation en de nieuwe zuivering.

De locatie gaat van conventionele installatie volledig over op Reverse Osmose zuivering. Het landschap is in samenwerking met Greenlabel NL ontworpen. Het terugbrengen van de oude sloten structuur speelde hier een belangrijke rol in. Deze bieden ruimte om drijvende zonnepanelen te plaatsen die 20% van de totale energie dekt.

In de ontwerpfase is er veel aandacht besteed aan de materiaalkeuze. Vrijwel alle materialen zijn Cradle to Cradle. De bakstenen die zijn verwerkt in het ontwerp, zijn specifiek voor dit project gemaakt een afvalproduct van een ander project dat Oasen heeft.