In opdracht van drinkwaterbedrijf Vitens en aannemerscombinatie SRS (Salverda, Rook, Stork) ontwierp Factor Architecten de architectuur voor het nieuwe drinkwaterproductiebedrijf op locatie Bremerberg in de Flevopolder. Onze collega’s van IA Groep zijn verantwoordelijk voor de constructie en het advies op het gebied van de E&W installaties. Als integraal ontwerpteam bouwen we hiermee aan een toekomstbestendig zuiveringsgebouw, waarbij de architectuur met respect voor zijn omgeving en de historie van de Flevopolder is ontworpen.
Bestaande locatie
Vitens locatie Bremerberg ligt aan de rand van de bossen en het Veluwemeer. In 1965 zijn na het ontstaan van de polder de eerste drinkwatervoorzieningen gebouwd. Om voldoende winning- en zuiveringscapaciteit te kunnen waarborgen voor de toekomst is er een nieuw zuiveringsgebouw nodig, die de twee bestaande filtergebouwen zal vervangen.
Nieuwe zuiveringsgebouw
Het nieuwe zuiveringsgebouw krijgt een autonome hedendaagse uitstraling waarbij de ontwerpprincipes zijn gebaseerd op de stroming van het Nieuwe Bouwen. De stroming van het ‘Nieuwe Bouwen’ is kenmerkend voor de architectuur in de Flevopolder en is ook te herkennen in de gebouwen op locatie Bremerberg. We hebben ons door vier kenmerken van het Nieuwe bouwen laten inspireren om het gebouw vorm te geven:
1. Functionaliteit
Bij het ontwerpen van een zuiveringsgebouw staat de techniek voorop, de vorm en grootte worden dan ook bepaalt door deze techniek. Het gebouw is opgedeeld in vijf delen die de functies van het gebouw volgen, net als bij het Nieuwe Bouwen. Het middelste deel is de waterzuivering met aan weerszijden een transparant koppelgebouw waar de transportzone in verwerkt zit. De twee uiteinden van het gebouw herbergen de andere procesonderdelen die horen bij de waterzuivering.
2. Transparantie, ruimte, licht en lucht
Rondom de vorm die bepaald is door de techniek, is een ruime semi-transparante schil geplaatst. Binnen deze schil zijn wijzigingen van technische installaties goed op te vangen, zonder dat dit grote gevolgen heeft voor de uitstraling van het gebouw. De semi-transparante schil laat aan de ene kant de betonnen constructie nog zien, maar zal door de openheid ook de verbinding opzoeken met de omliggende natuur. Aan de kopse kanten van het gebouw opent de semi-transparante schil zich en is er ruimte voor de natuur. Zo ontstaat er een relatie tussen het gebouw en het omliggende groen.
3. Zuivere vormentaal met symmetrie en herhaling
Het herkenbare raster van het schokbeton op de huidige filtergebouwen, geeft aanleiding om ook een raster te gaan toepassen op het nieuwe gebouw. De semi-transparante schil is vormgegeven met rasters. Het maatsysteem van het houten rasters is afgestemd op de verhouding tussen de transportzone en de filtersectie, daarmee heeft het raster ook relatie met de functionele deling daarachter. De vormentaal van het Nieuwe Bouwen zie je op een eigentijdse manier terug in de dakranden en in de symmetrie en herhaling van het raster.
4. Eigentijdse materialisering
Een groot deel van het nieuwe zuiveringsgebouw moet vanwege technische eisen gemaakt worden van beton. Wij willen met de gevels geen extra milieubelasting veroorzaken en kiezen daarom voor hout om de CO₂ productie enigszins te compenseren. Het semi-transparante raster geeft niet alleen luchtigheid en diepte aan het gebouw, maar het is ook een manier om materiaal te besparen. De houten rasters gaan uitgevoerd worden in gerecycled Basralocushout afkomstig van oude meer- en brugpalen.