Het kenmerkende pand aan de Sint Agnietenstraat in Tiel werd oorspronkelijk gebouwd als school tussen 1886 en 1894. De geschiedenis van deze locatie gaat echter veel verder terug. Oorspronkelijk werd hier een vrouwenklooster gesticht. Deze werd grotendeels gesloopt na 1580. In de kapel is nog lange tijd de Latijnse school gevestigd. Ook deze kapel is in 1886 gesloopt. Op deze fundamenten is destijds de nieuwe school opgericht, en bepalen ook deels de kenmerkende vorm van het gebouw dat er nu staat.
Bewogen verleden
In Tiel wordt er gedurende de tweede wereldoorlog veel beschadigd. Dit gebouw komt gelukkig ongeschonden uit de tweede wereld oorlog, echter verplaatst de school zich na de oorlog wel naar een nieuw pand. Na deze verhuizing wisselt het gebouw diverse malen van functie. Zo is het na de oorlog oudheidskamer. Later wordt het leeszaal en bibliotheek, in deze periode wordt er behoorlijk verbouwd in het pand om het zo geschikt te maken voor zijn nieuwe functie. Ook in de jaren 80 wordt er nogmaals ingrijpend verbouwd aan het pand, wanneer het stadsarchief zich vestigt op deze locatie. Deze verbouwingen hebben voornamelijk de interne structuur beschadigd, de gevels hebben altijd hun monumentale kwaliteit behouden.
Een nieuw leven
Nu wisselt het gebouw wederom van functie, namelijk naar wonen. Factor architecten heeft daarbij het ontwerp gemaakt voor de herbestemming naar 5 luxe appartementen. Twee royale appartementen op de begane grond, die profiteren van de bijzondere ruimtelijkheid die de hoge plafonds bieden. En 3 appartementen in wisselende formaten op de verdieping onder de kenmerkende kapconstructies. De appartementen voegen zich naar de structuur van het gebouw, daarbij wordt ook de oorspronkelijke geleding met achtergang gerespecteerd en versterkt in het gebruik.
Foto’s beschikbaar gesteld door Dolron Makelaars Rivierenland.