Als Factor Architecten gaan wij in het ontwerpproces van nature uit van de plek waar ons ontwerp wordt gerealiseerd. Een analyse van de bestaande kenmerken en kwaliteiten van een situatie resulteert in handvaten voor het ontwerp. Het uiteindelijke ontwerp is vaak een combinatie van de eisen van het gebouw en de kenmerken vanuit het landschap. Zo kan het zijn dat een klein en vrij open gebouw op een andere manier geïntegreerd wordt in een landschap dan een groot en gesloten gebouw. Zo proberen we voor iedere opdrachtgever op elke locatie een geschikte balans te vinden tussen architectuur en landschap.

Architectonisch concept en landschap

De IKC de Droomgaard te Duiven is een basisschool gelokaliseerd in het Droo Park. Een lang uitgetrokken groenstrook dwars door Duiven. Voor de nieuwbouw van de school ontstond dan ook snel het concept een paviljoen in het park te ontwerpen. De school heeft hiermee aansluiting gevonden in de landschappelijke kenmerken.

Gebouw opnemen in het landschap

Voor de drinkwaterproductielocatie van Vitens in Dalfsen stond de omliggende natuur centraal. Het gebouw én de mogelijkheid van een toekomstige uitbreiding met een tweede gebouw zijn zorgvuldig ingepast in het landschap. Vanuit verschillende gezichtspunten wordt vooral het glooiende landschapsdak ervaren, terwijl eronder een groot industrieel gebouw schuilgaat. De vleugels van het gebouw tillen het maaiveld omhoog en gaan een relatie aan met de dijken langs de Vecht.

Transparant in het landschap

Waar we bij de Vitens locatie in Dalfsen kozen voor het opnemen van het gebouw onder het landschap, zijn er ook projecten waar we een gebouw achter de natuur plaatsen en zo ondergeschikt maken aan het landschap. Door het gebouw daarnaast kenmerken van de omliggende natuur mee te geven, ontstaat langzaam een mate van ’transparantie’. Zo hebben we een ontwerpopgave met veel vierkante meters opgedeeld in meerdere volumes. De crescendo positionering van deze volumes past bij de omliggende aanblik van kleine en grote bomen. Kijkend naar een bos is het dichtbegroeide centrum donker, terwijl het naar de toppen en zijkanten langzaam uitdunt en transparanter wordt. Deze analyse heeft geresulteerd in een gevelonderzoek waarbij de contouren langzaam vervagen.