Op de drinkwaterproductielocatie van waterbedrijf Vitens in Weerselo wordt water gewonnen, gezuiverd en gedistribueerd. De verouderde zuiveringsinstallaties zijn vernieuwd en de locatie is uitgebreid met installaties om de hardheid van het water te verlagen. Factor Architecten heeft onder andere het nieuwe zuiveringsgebouw en het landschapsplan ontworpen.

Het zuiveringsgebouw bestaat, net zoals het bestaande pompstation, uit twee eenvoudige volumes en is ook uitgevoerd in baksteen. Dankzij de bijzondere blauwgrijze baksteen krijgt het gebouw in verschillende weersomstandigheden een andere uitstraling.

De komende weken worden de puntjes op de i gezet en zal de ontharder zijn intrede doen. Ook het landschapsplan zal verder uitgevoerd worden. De betontegels met riante openingen voor groen vormen dan de overgangszone van de bebouwing naar het omliggende groen. De biodiversiteit wordt op deze productielocatie bevordert door de verschillende waterplassen rond het gebouw en de binnenkort aangeplante bloemrijke grasmengsels.

Meer weten over dit project? Vitens Weerselo