Voor Formupgrade is in de wijk Malburgen in Arnhem een nieuw beweeg- en gezondheidscentrum ontworpen. Deze nieuwe locatie maakt verdere uitbreiding mogelijk van het snel groeiende maatschappelijk betrokken sportbedrijf. Het nieuwe beweegcentrum omvat onder andere verschillende personeelsruimtes, drie groepszalen, zes behandelkamers en een fitnesszaal van bijna 500 vierkante meter. De fitnesszaal bestaat uit twee verdiepingen en heeft een grote vide. Het gebouw bestaat uit één helder rechthoekig volume. Het volume is opgetild van het maaiveld en is te bereiken via stalen loopbruggen. Onder het gebouw bevinden zich een grote opslagruimte en parkeerplaatsen.

Pragmatisch en duurzaam

Bij een opdrachtgever als Formupgrade hoort een praktisch en functioneel gebouw. Het budget voor de bouw was relatief beperkt en een te grote investering zou het sporten voor de doelgroep van Formupgrade ontoegankelijk maken. Factor Architecten ontwierp samen met Formupgrade daarom een zo pragmatisch mogelijk gebouw. Er is bij het ontwerp goed naar materiaalgebruik en detail gekeken: “Wat je niet maakt, hoef je ook niet te betalen,” was een belangrijk uitgangspunt. Het leidt tot een gebouw met een industriële uitstraling zonder dat dat ten koste gaat van de gebruikskwaliteit voor de sporter. Op duurzaamheid is juist niet bespaard. Formupgrade en Factor Architecten zien een duurzaam gebouw als goede investering in de toekomst. Met hulp van adviseurs op het gebied van financiering van duurzame projecten werd het gebouw daarom in basis al 30% energiezuiniger dan de actuele normen. Daarnaast zijn nog bijna 200 zonnepanelen op het dak toegevoegd, resulterend in een bijna energie-neutraal gebouw.

Slim gebruiken van de locatie

Het gebouw heeft drie voorzijden, gericht op het toekomstige buitensportgebied Olympus, en één achterkant. Grote gevelopeningen bepalen het gevelbeeld aan de straatkant en de entreezijde. Aan de andere kant wordt het zicht op een blinde gevel van het naastgelegen zwembad beperkt door smalle gevelopeningen. De ordening van functies in het gebouw is op deze gevels afgestemd. Kleedruimtes en groepszalen aan de meest gesloten zijde en de fitnesszaal en kantoren aan de meest open zijde. Bijzonder is ook de opslag en parkeergelegenheid onder het gebouw. Echt de grond in gaan zou niet in het pragmatische ontwerpconcept passen. Daarom is er met een bestaand grondoverschot op de locatie een half verdiepte kelder gemaakt. Dit plaatst het gebouw op een sokkel in het toekomstige sportlandschap eromheen.

Een impuls voor de omgeving

Niet alleen de functie van het gebouw moet een impuls geven aan de wijk, maar ook de architectuur moet een positieve invloed hebben op de omgeving. Het kavel waarop het gebouw staat, is een gedeelte van sport- en leisuregebied ‘Olympus’ dat al zo’n 20 jaar braak lag. Het gebouw onttrekt een weinig aantrekkelijke zijgevel van het naastgelegen zwembad aan het zicht en is een eerste stap in een herontwikkeling die het hele gebied gaat doormaken. Om die reden zijn rondom het gebouw direct de voorbereidingen getroffen om aan te sluiten bij het gebiedsontwerp van landschapsarchitect Rob Aben. Ook in de gevel is aansluiting gezocht bij de omgeving. Het eenvoudige materiaalgebruik in combinatie met slimme patronen en de compositie van reflecterend glas op verschillende dieptes in de gevel, vormt een subtiele verwijzing naar de architectuur van de wederopbouwperiode waarin Malburgen werd gebouwd.