Aan de Goudhaanstraat in Duiven is het nieuwe IKC De Droomgaard gerealiseerd. Het gebouw huisvest de gefuseerde basisscholen De Wiekslag en Wereldwijzer en ook kinderopvangorganisatie Puck&Co. Het totaalontwerp biedt een veilige, stimulerende en natuurlijk ingerichte omgeving voor opvang en onderwijs. In opdracht van Liemers Novum heeft Factor Architecten in een multidisciplinair team van ingenieurs het gebouw, het interieur en het natuurspeelplein vormgegeven. 

Doorlopende leerlijn

Het kindcentrum heeft een open karakter en de verschillende ruimten staan met elkaar in verbinding. De kinderopvang en de basisschool vormen sámen IKC De Droomgaard. De groepsruimten van de jongste kinderen (opvang en onderwijs) liggen bij elkaar rondom één leerplein waar de kinderen dagelijks samen kunnen spelen en leren. Dankzij deze samenwerking en de organisatie van ruimten is de overgang voor kinderen van groep naar groep zo vloeiend mogelijk. De houten band die rondom het gebouw beweegt representeert de doorlopende leerlijn en de vergaande samenwerking. Centraal in het gebouw ligt de fraaie leskeuken waar zowel de school als de BSO gebruik van kan maken.

Paviljoen aan De Droo

Aan de rand van een jaren ’80 wijk en aan de oevers van De Droo krijgt het nieuwe kindcentrum haar plek. De groene omgeving is doorgezet over het speelterrein en het kindcentrum is vormgegeven als een paviljoen in het groen. Het volledige IKC krijgt een dikke laag isolatie en wordt voorzien van lichtgroen pleisterwerk. De vrijhangende houten banden met ronde hoeken geven het kindcentrum een vriendelijk, licht karakter. De naturel houten Mahoni kozijnen die zowel in de puien van de gevel als binnen worden aangebracht maken het natuurlijke karakter van het gebouw compleet.

Binnen is buiten en buiten is binnen

Het onderwijs wordt zowel binnen als buiten gegeven. De boomgaard en het dakterras bieden ruimte voor lesgeven in de buitenlucht. Aan de zijde van de Goudhaanstraat biedt het plein ruimte voor bewegend leren. In het buitenatelier aan de noordzijde kunnen de kinderen tekenen en schilderen. Voor de kleinsten biedt het speelplein volop aanleidingen om voor fantasiespel en bewegen. In de babytuin kunnen de kleinsten veilig spelen, helpen met het verzorgen van de dieren en slapen in de buitenbedjes. Het groen van het plein is doorgezet op de gevels. Daar waar de gevel de technische installaties aan het zicht onttrekt wordt de gevel begroeid. Kinderen leren tuinieren en kunnen in de onderwijskeuken groenten uit de groentetuin klaarmaken. De brede houten gevelband beweegt  door de grote glazen pui naar binnen en verbindt binnen met buiten. Alle groepsruimten op de begane grond zijn dankzij de grote glaspuien voorzien van een deur direct verbonden met het speelplein. De bloemen en planten die het IKC omringen zijn ook binnen beleefbaar.

Multidisciplinair team

Het nieuwe gebouw voldoet aan de BENG-eisen en aan Frisse Scholen klasse B 2021. Het ontwerp voor IKC De Droomgaard is tot stand gekomen in samenwerking met Aveco de Bondt (constructie), WSP (bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek), Enervisie (E- en W-installaties). Rots Bouw (bouwkundig aannemer) en WSI techniek (installatietechniek) zullen in 2023 het IKC bouwen. Het bouwmanagement is verzorgd door SBM Bouw- en Vastgoedmanagement.

 

Foto: Daniël Hoitink fotografie & video