Langs de een van de hoofdontsluitingswegen van Cuijk, de Beersebaan, zijn twintig patiobungalows gerealiseerd. Het woningbouwproject is een initiatief van SIR-55 en Ballast Nedam. Factor Architecten heeft de woningen ontworpen. Wanneer de vraag naar zorg ontstaat kunnen bewoners langer thuiswonen.
Afbakening van een breed straatprofiel
De voorgevels van de patiobungalows vormen de afbakening van een breed straatprofiel. In de architectuur is een krachtig gebaar gemaakt door massa’s in twee kleuren metselwerk te laten verspringen. De patiowoningen bestaan uit één laag met een optie om de woning uit te breiden met een tweede verdieping. Qua maat en schaal sluiten de woningen zo goed aan op de achterliggende villawijk.
Patiobungalows met een luxe uitstraling
Het gevaar bij de woningtypologie bungalows is dat ze kunnen veranderen in een simpele doosjes. De patiowoningen in Cuijk hebben juist een luxe uitstraling gekregen. Door de sprongen in de gevel ontstaat een dynamisch gevelbeeld. De houten kozijnen zijn qua kleur dicht bij de steen gekozen. Hierdoor komen de sprongen in de gevel extra goed uit en ontstaat er verder rust in het gevelbeeld. Door kozijnkleur dicht bij metselwerk te kiezen ontstaat een luxueuze uitstraling. De horizontale lijnen die zijn aangebracht in de vorm van betonelementen versterken dit effect nog eens.
Wonen naar wens
De patiobungalows zijn ontwikkeld voor medioren en senioren. Een groep vijfenvijftigplussers heeft het Programma van Eisen ontwikkeld. Wanneer de vraag naar zorg ontstaat kunnen bewoners langer thuiswonen. In de patiowoningen is de relatie met de buitenruimte belangrijk. De bewoners hebben de keuze gemaakt uit twee woningen met elk een eigen karakter. Het eerste type heeft een zeer royale woonkamer met een half open keuken. De woonkamer grenst over de volle gevelbreedte aan de patio. Het tweede type heeft een separate keuken. Zowel de woonkamer als keuken zien voorzien van een eigen toegang naar de patio.