Bij elk project is beleving een belangrijke factor, maar nergens komt dit zo sterk naar voren als bij de vakantieparken die we ontwerpen. Bij deze parken begint de beleving al bij de stedenbouwkundige visie die we ontwikkelen en werkt door tot in de kleinste details.

Het ontwerpproces

We ontwerpen onze projecten altijd iteratief, waarbij we door verschillende schaalniveaus heen vliegen. We houden daarbij rekening met de beleving van elke gebruiker van de gebouwen die we ontwerpen. Dit geldt ook voor de toevallige passant die door de omgeving van het gebouw wandelt. Voor elke gebruiker moet de belevingswaarde optimaal zijn.

Behouden van bestaande kwaliteiten

Waar er in de bestaande omgeving al bijzondere belevingskwaliteiten zijn, behouden en versterken we deze. Bestaande volgroeide bomen, waterpartijen en reliëf vormen een solide basis voor de belevingswaarde van een vakantiepark. Zo waren in belevingsdeel ‘het Dorp’ van Resort Maastricht, de bestaande bomen een van de belangrijkste uitgangspunten voor het stedenbouwkundig ontwerp. Maar het is misschien nog wel toffer om je echt onder bestaande bomen te bevinden. Met boomhutten als belevingstypologie, kan men zich echt nestelen tussen de boomkruinen.

Beleving bij hoge dichtheden

Een hogere dichtheid mag nooit een reden zijn voor lagere ruimtelijke kwaliteit. Wij zien dit als een uitdaging en ontwerpen binnen beperkte kaders plekken die ruimtelijk aanvoelen, met eigen privacy en uitzicht. Dit bereiken we door de woningen slim te ontwerpen qua ruimtelijke indeling, waarbij we altijd de samenhang met de stedenbouwkundige en landschappelijke context in acht nemen. Daarbij kun je denken aan deelgebieden met kleine woningtypes zoals de tiny houses bij Roompot Nieuwvliet-Bad. Maar ook het optimaal afstemmen van de gebouwvorm op locatiefactoren, zoals we bij Roompot Klein Vink hebben gedaan, is een goed middel.

Aan de andere kant van het spectrum speelt een slimme architectonische vormgeving en detaillering van de woning zelf een grote rol. Slim geplaatste lamellen of een groter overstek kunnen vaak al een wereld van verschil maken.

Optimaliseren van uitzicht

In een recreatiecontext komen veel verschillende soorten recreatiewoningen samen. Elke woning krijgt dezelfde aandacht. Voor elk woningtype optimaliseren we onder andere het uitzicht op de unieke plekken die een park te bieden heeft. Dit is een integraal onderdeel van ons iteratieve ontwerpproces. Zo richten de woningen bij Marina Resort Leukermeer zich zowel stedenbouwkundig als architectonisch op het meer, daarbij blijven er altijd interessante doorzichten voor achterliggende woningen. Het Hotel van Resort Maastricht is juist letterlijk een hoogtepunt, de panorama appartementen kijken hier uit op het Limburgse en Belgische landschap.

Ditzelfde principe geldt ook voor alle andere functies, of het nu een restaurant, zwembad of wellness is. Elke functie heeft zijn eigen bijzondere uitgangspunten als het gaat om het beleven van uitzicht!

Iedereen z’n eigen plek

Iedereen heeft zijn eigen manier van recreëren, daarom hebben de vakantieparken die we ontwerpen vaak verschillende belevingsgebieden. Sommige gebieden hebben een rustig karakter, terwijl andere juist een levendige sfeer hebben. Door bijvoorbeeld gebieden en functies voor kinderen te groeperen, ontstaat er een levendige omgeving voor gezinnen, terwijl elders op het park meer rustige plekken zijn voor recreanten die meer op zichzelf willen zijn. In Resort Maastricht zijn er zowel rustige gebieden tussen de bomen als kidsgebieden voor kinderen in ‘het dorp’ te vinden. De meeste levendigheid is echter juist weer in belevingsdeel ‘het plein’ te vinden dat als hart van het resort functioneert, waar juist Castellum en de bijbehorende wellness een rustig en sereen gebied vormen.

Deze strategie van slim clusteren passen we ook toe op de schaal van de woning zelf. Groepswoningen worden ruimtelijk altijd slim ontworpen, met ruimtes voor verschillende soorten gebruikers. Hiervoor kan een unieke gebouwtypologie worden gebruikt, die dit zowel ruimtelijk als qua beleving en verschijningsvorm weerspiegelt. Zo hebben de groepswoningen voor Resort Maastricht een Limburgse carréboerderij als typologie. Daardoor ontstaat er een besloten gebied voor de groep.